Psihološki Poduzetnički Profil (PPP)

No Bullshit Psych tips for Entrepreneurs

Saznajte svoj psihološki poduzetnički profil

Jeste li stvoreni za poduzetnika?

Istraživanja pokazuju da su određene psihološke karakteristike kod poduzetnika razvijenije nego u generalnoj populaciji. Primjerice, poduzetnici imaju snažnu potrebu za neovisnošći i autonomijom, skloniji su prihvaćanju rizika i imaju izraženu potrebu za postignućem, odnosno želju da stalno napreduju, postavljaju izazovne ciljeve i budu najbolji što mogu biti. Ove karakteristike uvelike su zaslužne za njihovu odluku da se upuste u poduzetništvo kao i za uspjeh u poduzetništvu.

Mi vam pružamo mogućnost da se na ovim karakteristikama usporedite s pravim poduzetnicima. Naime, proveli smo istraživanje gdje smo ispitali ove karakteristike na uzorku uspješnih poduzetnika. Uspoređujući se s njima, možete vidjeti imate li ono što treba za uspjeh u poduzetništvu.

Ukoliko postignete niži rezultat od poduzetnika na nekoj od ovih dimenzija, ne očajavate! Upravo ste otkrili na čemu trebate poraditi kako biste povećali svoju šansu da budete uspješan poduzetnik.

Let's do it!

Riješite ovaj kratki upitnik i saznajte svoj psihološki poduzetnički profil!

Ovim kratkim upitnikom mjerili smo tri psihološke karekteristike: potrebu za neovisnošću, strah od rizika i potrebu za postignućem.

Potreba za neovisnošću

Za izračunati svoj rezultat na ovoj dimenziji, zbrojite broj brojeve iznad odgovora koje ste označavali na prvih 5 pitanja u upitniku. Veći rezultat označava veću potrebu za neovisnošću, želju da se bude “sam svoj šef.” Poduzetnici ovdje najčešće postižu rezultat u rasponu od 18 do 23 boda. Upadate li vi u taj raspon ili ste postigli manje/više bodova?

Strah od rizika

Sljedećih 5 pitanja mjeri strah od rizika. Veći rezultat ovdje znači veći strah od rizika, što znači da poduzetnici na ovom upiniku postižu niže rezultate od generalne populacije. Poduzetnici ovdje najčešće postižu rezultat u rasponu od 10 do 15 bodova. Zbrojite brojeve iznad svojih odgovora na ovih pet pitanja da biste dobili vlastiti rezultat. Bojite li se upuštanja u rizik više od poduzetnika?

Potreba za postignućem

Potreba za postignućem označava potrebu za stalnim napredovanjem i postavljanjem izazovnih ciljeva, ne nužno zbog nekih vanjskih, materijalnih nagrada, već zbog osjećaja postignuća. Ovu karakteristiku mjeri šest zadnjih pitanja u upitniku (na drugoj strani upitnika). Veći rezultat na ovih šest pitanja označava višu potrebu za postignućem. U prosjeku, poduzetnici ovdje postižu između 26 i 32 boda.

Na kraju zapamtite, ukoliko želite postati poduzetnik a postigli ste niže rezultate od poduzetnika na ovim dimenzijama (ili više na dimenziji straha od rizika), čestitamo: upravo ste osvijestili sebi što vas eventualno koči u odluci da se uspustite u poduzetništvo i na čemu biste možda trebali poraditi. Now go for it!

Kontakt
sparkffzg@gmail.com