Marko, Luka i Niko iz Gradivo.hr: U poduzetništvo smo ušli jer smo prepoznali priliku i dobro poznajemo svoje tržište

Trojica prijatelja, Marko, Luka i Niko, odlučili su pokrenuti web stranicu pod nazivom Gradivo.hr kako bi maturantima pružili novi način priprema za maturu. Gradivo.hr nudi pripreme korisnicima u obliku video rješenja zadataka s prošlogodišnjih matura koje se prodaju u različitim paketima ili pojedinačno. Uz to, na web stranici https://gradivo.hr/ nalazi se i online skripta koja je dostupna svima. Predmeti koji su za sada dostupni su matematika i fizika, a kemija je, kažu, trenutno u nastanku. Također navode kako planiraju svoje usluge postepeno širiti i na ostale predmete. Osim same izrade materijala, njihovi radni zadaci obuhvaćaju i komunikaciju s raznim suradnicima, praćenje prometa i koordinaciju sadržaja, sastanke na kojima raspravljaju o idućim koracima te mogućim promjenama i unapređenjima, proučavanje analitičkih podataka, skupljanje feedbacka od strane korisnika i slično.

O poduzetništvu, kako kažu, nisu znali ništa te navode da je cijeli projekt nastao iz čistog znanja predmeta koji se trenutno polažu na Državnim maturama i želje da olakšaju maturantima to stresno razdoblje. Ideju za projekt dobili su tijekom prvog lockdowna kada su imali viška vremena za rješavanje svih zadataka, a nedavno prije toga su se i sami pripremali za Državnu maturu te nisu bili zadovoljni pripremama što ih je dodatno potaknulo na ovaj pothvat. Vjeruju u svoj proizvod koji smatraju jedinstvenim na tržištu, mladi su i puni energije te svoje slobodno vrijeme ulažu u ovu stranicu. Za razliku od svoje konkurencije na tržištu, i sami su nedavno prošli maturu, generacijski su bliži svojim korisnicima te razumiju njihove probleme vezane uz priprema za maturu. Također, ono po čemu se oni ističu od konkurencije (npr. Trinom) je da maturanti mogu pristupiti zadatcima kada god i od gdje god žele te raditi svojim tempom bez pritiska. Uz to, smatraju se kvalitetnijima i cjenovno pristupačnijima te nisu toliko ustaljeni u onome što nude. Vole pričati sa svojim korisnicima i taj feedback iskoristiti za poboljšanje svog proizvoda.

Budući da sva trojica još i studiraju, navode kako im zna biti dosta izazovno uskladiti sve obaveze, ali im to olakšava činjenica da ih je troje pa lako raspodijele zadatke i međusobno si pripomognu ako je potrebno. Također, kažu da su svjesni da moraju uložiti puno vremena i truda ako žele uspjeti u svom poduzetničkom pothvatu te da se moraju odreći nekih stvari kako bi se mogli posvetiti Gradivu. Kao osobine koje su ih nagnale da pokrenu Gradivo.hr navode kako su sva trojica samouvjereni, sigurni i odlučni što smatraju bitnim za upuštanje u ovakav pothvat. U timskom radu treba biti transparentan, odnosno izbjegavati prešućivanje informacija (neovisno o tome kakve su) kako ne bi došlo do nesporazuma i svađa. Posebno ističu kako se u poduzetništvu treba držati vlastitog mišljenja i ideja te dobro izvagati čija mišljenja i u kojoj mjeri uvažiti.

Na slici: Marko, Luka & Niko

Autori članka:

Tena Đuretek, Slaven Knezović, Petra Kuljiš, Ivana Meštrović i Irena Vilić