Mirna Grdić, vlasnica salona za uljepšavanje: U poduzetništvu se možeš baviti onim što voliš i biti sam svoj šef

Mirna Grdić naizgled je obična mlada djevojka, no zapravo ona je vlasnica salona za uljepšavanje ”Astrid”. Sa samo 25 godina pretvorila je svoj san u realnost i otvorila maleni studio u srcu Karlovca. Ponude su raznolike te se za svakog ljubitelja njege i ljepote može pronaći nešto, od njege i uređivanja noktiju do šminkanja i sada vrlo popularnog podizanja obrva (eng. brow lift).

Okrunjena s dvoznamenkastim brojem certifikata, Mirna je i više nego obučena za razne tehnike uljepšavanja. S glavnim fokusom na njegu i uljepšavanje noktiju, najčešće se bavi ugradnjom gela na nokte, lakiranjem trajnim lakom te tehnikama poput „nail arta“. A koliko je dobra u tome pokazuju i termini koji su popunjeni i nekoliko tjedana unaprijed.

Na pitanje zašto se odvažila na ovako hrabar korak u životu, Mirna kaže da ju potiče želja za samoostvarenjem. Najveći užitak pruža joj činjenica da radi nešto svrhovito, a istovremeno i nešto u čemu uživa i za što je intrinzično motivirana. Ono po čemu se ističe od drugih je, što osim uljepšavanja noktiju, proučava i samu anatomiju i strukturu nokta te je sposobna čak i rekonstruirati nokat ukoliko je to mušteriji potrebno. Upravo je ta unutarnja motivacija ono što ju svaki dan potiče na dodatno obrazovanje i u drugim tehnikama i područjima, a jednog dana željela bi i sama biti edukator i svoje znanje i ljubav prema svom zanatu prenijeti drugima.

Osim što je visoko intrinzično motivirana za bavljenje svojim zanatom, gura ju i potreba za samoostvarenjem, a za njen uspjeh kao mlade poduzetnice važna je i potreba za postignućem i autonomijom. Iako kaže da se nije upustila u poduzetnički pothvat “da bi bila sama svoj šef”, sada jako cijeni autonomiju koju ima. Sama može odlučivati kada će uzeti slobodne dane, koliko sati dnevno će odraditi, kolika će joj biti plaća te nema nadređenog koji će joj govoriti što treba napraviti. U svome poslu, Mirna može svaki dan stvarati nešto novo (npr. različite oblike i izglede noktiju) čime do izražaja dolazi njena kreativnost.

Brze i pozitivne povratne informacije o njenom radu samo joj daju dodatan vjetar u leđa. Ponajviše je motivirana poznavanjem rezultata svog rada i povratnim informacijama klijenata o tome kako se osjećaju odlično i kako im je uspjela riješiti neki problem. Snažna želja za povratnom informacijom, odgovornost u obavljanju zadataka te potpuna zaokupljenost zadatkom pokazuju da Mirnu visoko motivira postignuće ali i da je veoma savjesna osoba.

Još jedan od pokretača Mirninog uspjeha svakako je potreba za samoaktualizacijom i osobnim rastom. Želja za napredovanjem i stjecanjem novog znanja te usavršavanjem zasigurno doprinose njenom uspjehu i svakodnevnom nastojanju da bude bolja nego prethodnog dana.

Ono što Mirnu dodatno čini uspješnom poduzetnicom je sposobnost uočavanja prilika, ali i njena ustrajnost. Kada vidimo njezin salon kojega sada vodi i održava, ne vidimo što sve stoji iza toga. Iako je Mirna kao osoba poduzetničkog duha uočila priliku i nedostatak na tržištu koji je nadomjestila svojim salonom, za to je bilo potrebno preuzeti rizik, koji joj se na kraju isplatio. Da bi od početne ideje došla do sadašnjeg ostvarenja svojeg sna, morala je uložiti puno vremena, truda i energije. Ali potaknuta osjećajem samoefikasnosti i vjerom u uspjeh, nije odustajala i snovi su postali stvarnost. Također, na njenom putu pomogle su joj razvijene socijalne vještine, koje osim što su važne tijekom procesa pokretanja svojega posla, imaju veliku ulogu u svakodnevnom radu s mušterijama.

Sada Mirna svakodnevno provodi dan radeći ono što voli – čini mušterijama nokte, ali i njihov dan ljepšima.

Autori članka:

Petra Smirnjak, Lucija Žderić, Dora Mihić i Sofya Borisova